Arvutikelmid tegutsevad siinsamas!

cybercrime.gifPostimees ja Eesti Päevaleht kirjutavad Eesti seni suurimast kohtuprotsessist arvutikelmide üle, keda süüdistatakse võõrastelt arvetelt 2,9 miljoni krooni pihtapanekus. Politsei, muide, arvab, et tegelikult vasakule toimetatud summa oli veel kaks korda suurem, peamiselt Lääne-Euroopas resideeruvad kahjukannatanud pole kõik veel Eesti politseile oma muret kurtma jõudnud.

Petuskeem ise on küberkuritegevuse maailmas enam kui tavaline: tallinlane Ilja pani üles mitu veebilehekülge, millel pakkus võimalust laadida tasuta alla tarkvara viimaseid uuendusi. Koos uuendustega sai pahaaimamatu kasutaja oma arvutisse aga troojalase, mis lubas jälgida ohvri arvutis toimuvat. Sel viisil saadud pangakoode kasutades tühjendati tankistide abil ohvrite pangaarved ning kanditi saadud raha läbi keeruliste skeemide ning mitmete riikide Tallinna, kust see siis anonüümselt välja võeti.

Lisaks Iljale on kohtu all veel Dmitri, Maxim, Maksim ja Roman, kes teda nii pettuse läbiviimsel kui raha väljavõtmisel abistasid. Karistada võidakse neid nii arvutikelmuse (kuni 5 aastat vabadusekaotust) kui rahapesu eest.

Ei tarvitse vist üle korrata, et nii oma rahast ilmajäämise ning kasvõi tahtmatult rahapesuskeemis osalemise vältimiseks tuleks järgida arvutikaitse algtõdesid.

One thought on “Arvutikelmid tegutsevad siinsamas!”

  1. > Karistada võidakse neid nii arvutikelmuse (kuni 5 aastat vabadusekaotust) kui rahapesu eest.

    Loodame, et Arvutikaitse jälgib seda protsessi ja ka vastavalt kajastab, tehes vastavad järeldused, mis kõigi arvutikasutajate jaoks arusaadavad.

    Mis ma tahan öelda, on see, et “pühapäeva” arvutikasutaja pole oma arvuti juures ammugi mitte enam üksi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga