McAfee SiteAdvisor teeb surfamise turvalisemaks

1

Viimati toimetatud 21.dets.2009

Sedamööda, kuidas kurikaelad internetis võimust võtavad, muutub järjest aktuaalsemaks küsimus, kas konkreetsele koduleheküljele võib ikka julgelt surfata või on põhjust karta, et sellelt mõni pahalane külge hakkab. Konkreetse koduleheküle turvalisuse üle otsustamisel on abiks McAfee SiteAdvisor.

2SiteAdvisor on saadaval nii Firefox’ile extension’ina (lisakomponent – programm, laiend browseri täiustamiseks) kui ka Internet Explorer’ile Plug-in’ina. SiteAdvisor aitab kaitsta iga tüüpi veebipõhise rünnaku vastu, kaasaarvatud nuhkvara, reklaamvara, spammi, isegi viiruste ja troojate, veebilehitseja kaaperdamise ja õngitsemise (võltsveebilehed, kus palutakse pettuse eesmärgil sisestada privaatseid andmeid – pangakoode jne) vastu.

SiteAdvisor’i automaatsed testijad kontrollivad pidevalt veebisaite, märkides oma andmebaasi, kas tegu on turvalise või väheturvalise saidiga. Kui kasutada Google või Yahoo otsingut, siis kuvatakse leitud kirjete taha automaatselt märkus, mille järgi saab otsustada, kas ikka tasub sellele lehele minna. Otsustamist kergendab asjaolu, et ka kirjete lõpus olevad ümmargused nupukesed on vastavalt turvalisusele ise värvi – rohelise „linnukesega” on turvalised, kollaste hüüumärkidega tuleb veidi ettevaatlik olla, punase ristiga on kahjulikud. Kirjete lõpus olevatele nupukestele noolega liikudes kuvatakse automaatselt üldinfo lehe kohta ja neile vajutades saab ka põhjaliku analüüsi lehe kohta: kas on probleemne või mitte ja ka seletuse, mis põhjusel pole ta näiteks turvaline. Samas on lehekülastajate kommentaarid – kas peavad saiti heaks või halvaks. Kes soovib, saab ka ise arvamusi lehest lisada, ent selleks tuleb registreeruda. Registreerimisel nõutakse toimivat e-maili aadressi, kuhu saadetakse nn kutse ehk siis link, millele vajutades oledki juba SiteAdvisor’i täieõiguslik kasutaja, kellel on õigusi ka oma arvamusi ükskõik millisest netilehest üles riputada. Selleks tuleb vaid oma koodidega lehele sisse logida.

Ükskõik mis lehel sa ka ei ole, on Firefoxi paremal all nurgas (kella lähedal) Siteadvisor’i ikoon, mis vastavalt saidi turvalisuse astmele muudab värvi (roheline, kollane, punane). Sellele peale klikkides saad muuta sätteid – lülitada sisse või soovi korral välja turvalise surfamise kuvatavad nupukesed, muuta ka otsingus kuvatavad kirjed vastavalt turvalisusele värviliseks (Highlight search result links) või lülitada sisse turvaline teabeedastus (Use SSL communications to server; SSL kohta saab infot siit: http://en.wikipedia.org/wiki/Transport_Layer_Security). Samast saab ka vaadata detailseid testitulemusi lehe koha, millel oled; SiteAdvisor’i välja lülitada, saata tagasisidet SiteAdvisor’i meeskonnale; meeldivuse korral kutsuda sõber SiteAdvisor’it kasutama (Tell a friend) jne.

Teenust on pakutud juba 2005 aastast SiteAdvisor’i nime all, ent 5. aprillil 2006. a. omndas McAfee turvakorporatsioon õigused SiteAdvisor nimele ja nüüd on selle veebilehitsejate abivahendi ametlikuks nimeks McAfee SiteAdvisor. Juba maailma ühe tuntuma antiviirusetõrje looja soov osta SiteAdvisor näitab, et tegu on kasuliku, kiiresti tuntust koguva lahendusega. Usutavasti tänu McAfee enda turvatehnoloogia rakendamisele muutub SiteAdvisor veelgi kasulikumaks ja mugavaks abivahendiks kasutajatele, näidates ära lehed, kust võib pahavara saada ja lugeda kasutajate arvamusi lehe kohta (nii häid kui halbu).

3a

Isiklikult kasutan SiteAdvisor’it juba ammu, olen sellega väga rahul, ja kinnitan, et antav info on objektiivne ja peab paika. Lisaks, olles juba nii pikka aega tegutsemas, on saavutatud kogemus, mida võib arvestada.
McAfee SiteAdvisor on üks huvitavamaid leide ja meeldivalt nutikas lahendus! Kui mingid jobud ei hakka pahatahtlikult anonüümseid tühi-ehk valearvamusi mingi saidi kohta üles riputama, siis pean seda kasulikuks lisandiks kas Firefoxile või Internet Explorerile.

Süsteeminõuded:
• Opsüsteem: Windows Vista/XP,  Mac OS X
• Brauser: Mozilla Firefox 2.0, Internet Explorer 6

Saadaval on nii vabavaraline kui ka tasuline versioon, mille võrdlustabeli leiab siit.

6 thoughts on “McAfee SiteAdvisor teeb surfamise turvalisemaks”

  1. Tore asi ju iseenesest, kuid kas ka väga õige. Tavaliselt on kõik need programmid puhtalt USA turule mõeldud ning üle oma turvamüüri paistab välismaailm lihtsalt kohutav. Samamoodi paistab neile ka kohutav olema neti.ee mis on meil siin kõige parem eestisisene otsingumootor, kuid selle programmi arvates paha. No tegelikult ei ole just tema halb, vaid hot.ee, kuid siin kehtib vist reegel, et ütle mulle kes on sinu sõber ja ma ütlen sulle kes oled sa ise. Või sain ma millestki valesti aru?
    Link: http://www.siteadvisor.com/sites/neti.ee?ref=safe&aff_id=j8675309

  2. Te ei tea ikka midagi. neti.ee on site advisori arvates sellepärast ohtlik, kuna ta sisaldab linke ohtlikele saitidele (ntx pornolehed).

  3. Installisin endal Adobe Flash Playeri ja koos sellega tuli McAfee kaasa. Kuna mul on juba arvutiviirusetõrjeprogramm (Norman) arvutis, kas siis McAfee võib koos sellega olla või peaks ikkagi McAfee ära kustutama?

  4. Adobe Flash Player´iga tuleb kaasa McAfee Security Scan Plus, mis ei ole McAfee SiteAdvisor.
    McAfee Security Scan Plus on pigem diagnostikavahend, mis aitab veenduda, et tulemüür, viirusekaitse ja internetikaitse toimivad. Ent rohkem on see siiski reklaamivahend, mis meelitab McAfee tooteid ostma.
    See võib Normaniga koos arvutis olla, ent samas ei ole tal ka erilist mõtet. Eriti siis, kui annab kasutajale valet informatsiooni, justkui viirusekaitse või veebikaitse ei töötaks, aga ometigi on need olemas ja aktiivsed, ent reklaamivahend ei taha või ei suuda neid tuvastada. See ajaks kasutaja segadusse.

Kommenteerimine on suletud.