Trend Micro Online viirusskänner

1sund-tapjaks.JPG

Trend Micro HouseCall on veebipõhine viiruste otsija, millel on mitmeid eeliseid teiste sarnaste skännerite ees – lisaks viirustele ja troojatele avastab see ka kergemat sorti pahalasi, toetab nii Internet Explorer’it kui Mozilla Firefox’i, ühildub enamiku opisüsteemidega ning lisaks pahavara leidmisele suudab neid ka eemaldada. Tasuta skänner põhineb samal tehnoloogial, mida kasutatakse kõigis Trend Micro tasulistes viiruse- ja nuhkvaratõrjetes.

Skanneri tööks ettevalmistamine Internet Explorer baasil

Esimese sammuna tuleb Trend Micro kodulehel vajutada linki Scan Now. It’s Free!

2tre.JPG

Juhul, kui kasutaja on oma IE veebilehitseja seaded muutnud turvalisemaks, keelates näiteks JavaScripti ja ActiveX-i, tuleb need uuesti läbi lubada.
Vajuta Tools – Internet Options – Security – Internet – Default Level – Apply ja OK.

3satted.JPG

Kindlasti peab arvestama ka sellega, et kui arvutis on juba reaalajakaitsega viirusetõrje, tuleks see skanneerimise ajaks sulgeda, sest mõned viirusetõrjed ja samuti tulemüürid on vaikimisi seadistatud skripte ja ActiveX komponente blokeerima. Näiteks minul blokeerisid online-skänneri viirusetõrje Avast Antivirus ja ka Zone Alarmi tulemüür.

4avasta.JPG 5zone.JPG

(Hiljem, kui nakatunud failide leidmiseks HouseCalliga lisakontroll tehtud, tuleb suletud tõrjeprogrammid loomulikult uuesti käivitada).

Seejärel tuleb nõustuda kasutustingimustega, märkida linnukesega Yes, I accept the Terms of Use ja vajutada Launch HouseCall.
6ternd.JPG

Järgnevalt on võimalik valida kahe skännerimismeetodi vahel:

7trend-explorer-valik.JPG

1. Kasutada Java-põhist rakendust, mis eeldab, et Java on eelnevalt arvutisse installeeritud. Vajadusel saab selle tasuta alla tirida siit.
2. Skänneerida arvutit bauseri plugina abil, milleks tuleb installeerida ActiveX komponent (paremklikk kollasel ribal ja vali Install ActiveX Control)

8plugin.bmp

Skänneri tööks ettevalmistamine Mozilla Firefoxi baasil

Online-skänneri käivitamiseks Mozilla Firefoxiga peab kindlasti olema arvutisse paigaldatud Java.

Juhul, kui skanner viskab käivitamisel ette alljärgneva veakoodi, tuleb märkida linnukesega Always trust content from this publisher ning vajutada Run.


9trend-6.JPG

Kindlasti peab veel arvestama, et kui kasutatakse Firefoxi brauserilisa NoScript, tuleb teha veebilehel paremklikk ja valida Allow trendmicro.com

10rend-3.JPG

Kui proovid TrendMicro veebiskannerit esimest korda, tuleb oodata, kuni arvutisse laetakse skänneerimise teostamiseks vajalikud failid ja pahavara andmebaasid. Järgmistel kordadel läheb kiiremini – kõik vajalik on juba salvestatud ning andmebaasile lisatakse vaid uued värskendused juurde.

Skänneriga töötamine nii Internet Ekploreri kui Mozilla Firefox abil

Kui ettevalmistused tehtud, on edasine töö mõlema veebibrauseriga sarnane. Esimese sammuna tuleb valida otsimismeetod. Pakutakse kahte võimalust:
* põhjalik kontroll
* määratakse ise vajalikud failid ja kaustad pahavara leidmiseks.
11scann.JPG

Veelgi täpsema ja põhjalikuma valikuvõimaluse kontrollimiseks annab Extended Select.
Lisaks eelnevale saab siin kontrollida ka operatsioonisüsteemi nõrku kohti rünnakute suhtes ning portide turvalisust (Port Scan).
12extended.JPG

Teise sammuna teostatakse skänneerimisprotsess. Põhjaliku skänni puhul peab arvestama suure ajakuluga, olenevalt failide mahust võtab see ikkagi paar-kolm tundi aega. Sel ajal pole mõtet ka netis surfata, et mitte närvivapustust saada. Optimaalne oleks, kui kasutaja aimab ise potentsiaalse pahavara asukohta ning valib tärnikesega vastava faili kontrollimiseks.
13uuesti.JPG

Kolmanda sammuna antakse teada pahavara leidmisest või selle puudumisest.

HouseHall ei otsi mitte ainult troojaid ja viiruseid vaid kõiki nakatunud faile, kaasaarvatud nuhkvara, helistajaid, tagauksi, usse jne. Leides pahavara komponendi, kuvatakse selle tüüp ja asukoht arvutis. Selline põhjalik info on tänuväärne selle tõttu, et juhul, kui HouseHall siiski ei suuda mingil põhjusel nakatunud faili kustutada, saab kasutaja selle ise arvutist üles otsida ja manuaalselt hävitada.

Vajutades lahtrile Encyclopedia saab soovi korral põhjalikumat infot pahavara tüüpide ja mõistete kohta.
14uus-lopp.JPG

Kindlasti ei maksa unustada, et HouseCall on siiski vaid alternatiivne vahend viiruste avastamisel ja eemaldamisel. See lahendus ei paku reaalaja kaitset, mis on õelvara ennetamisel peamine. Kuid arvutites, kus puuduvad tõrjeprogrammid, teeb ta oma tööd hästi. Kurta saab vaid skänneerimise aegluse üle, kui kontrollitakse sügavuti kogu arvuti sisu. Muret teeb ka see, et HouseCall käivitamiseks tuleb kõik eelnevalt seatud turvasätted (script-ja ActiveX blokeering) maha keerata, lubada veebiprogramm takistamatult arvutisse ning loota, et samal ajal suudab ta kaitsta kõigi internetist tulevate ohtude eest.

HouseCall Online Scanner sobib ka neile, kes kahtlustavad, et olemasolev viirus-või nuhkvaratõrje pole suutnud olla oma ülesannete kõrgusel ja arvuti vajab lisakontrolli.

Ka mina kasutan seda vahel, ent ainult üksikute failide või kaustade kontrollimiseks.

Kui arvestada, et kõik online skannerid on loodud reklaami eesmärgil, pakkumaks tasulisi tooteid, siis HouseCall akendel kumavad Buy Now/ Try Now ei tundugi nii häirivad, kui tead, et ainukese veebipõhise viiruseotsijana suudab ta ka pahavara kahjustada. Teised skännerid seda luksust ei paku.

Ülevaade on tehtud versiooni HouseCall 6.5 põhjal, mis lisaks opisüsteemidele Windows 98/NT/2000 ning XP toetab ka Linux ja MAC OS-i.

Vajalik on:
• Microsoft Internet Explorer (IE) 6.0 või uuem
• Mozilla Firefox 1.0.5, 1.0.6, 1.0.7, 1.5 või uuem
• Mozilla 1.7.12
• Avatud ActiveX- ja Sun Java tehnoloogia
Hetkel on saadaval ka uuem versioon HouseCall 6.6, mis sobib Microsoft Windows Vistale, XP-le (Service Pack 2) ja 2000 (Service Pack 4)-le.

15-uus-vers.JPG

Lisaks veel Online viirusskannereid:

McAfee Online VirusScan – http://virusscan.nl.nu/
Panda ActiveScan – http://www.pandasoftware.com/products/ActiveScan.htm
Kasperski Online Scanner – http://www.kaspersky.com/virusscanner
Kasperski File Scanner – http://www.kaspersky.com/scanforvirus
F-Secure Online Scanner – http://support.f-secure.com/enu/home/ols.shtml
Symantec Security Check – http://security.symantec.com/sscv6/default.asp?langid=ie&venid=sym
Jotti´s Malware Scan – http://virusscan.jotti.org/
Avast Online Scanner – http://onlinescan.avast.com/
BitDefender Online Scanner – http://www.bitdefender.com/scan8/ie.html
WindowSecurity Online TrojanScan – http://www.windowsecurity.com/trojanscan/
Windows Live OneCare turbekontroll – http://onecare.live.com/site/et-ee/default.htm
Dr. Web Single File Virus Check – http://online.drweb.com/
VirusTotal Multi-enigne Virus Scan – http://www.virustotal.com/en/indexf.html
eTrust Online Spyware PestScan – http://pestpatrol.com/pestscan/index.htm

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga