Eesti serverid rünnaku all

Pääs Eesti suuremate online-väljaannete kodulehekülgedele oli raskendatud juba reede hommikul, seda küll pigem infonäljas kaaskodanike tekitatud võrgukoormuse tõttu – näiteks Delfi oli sunnitud sulgema oma venekeelse väljaande kommenteerimisvõimaluse. Õhtul järgnes ka DDoS (Distributed Denial of Service, rünnak, mille käigus genereeritakse mitmelt serverilt hulgaliselt mõttetuid päringuid eesmärgiga rünnatav server sedavõrd üle koormata, et see pole enam suuteline tööd jätkama).

Nagu teatab valituse pressibüroo, on alates reedest, 27. aprilli õhtust on sagenenud rünnakud Eesti valitsuse veebilehtede vastu. Välisserveritest tuleneva rünnaku tõttu on valitsuse briifinguruumile (www.valitsus.ee/brf ) ajutiselt piiratud ligipääs väljastpoolt Eestit. Küberrünnaku objektiks on langenud ka teisi veebilehti. Valitsuse kommunikatsioonibüroo palub olla tähelepanelik ja vajadusel kontrollida infot.

Eile öösel rünnati reformierakonna kodulehekülhe ja paigaldati sinna justkui Andrus Ansipilt pärinev vene keeles kirjutatud vabandustekst. Viimases väideti, et peaminister ja Eesti valitsus palub vene elanikkonnalt vabandust. Samuti lubas peaminister ja valitsus, et nad toovad pronkssõduri vanale kohale tagasi. Lehekülg taastati endisel kujul mõne tunni jooksul.

Rohkem teateid Eesti veebilehekülgede näotustamisest, sealhulgas ka mittepoliitilistel motiividel, mul hetkel ei ole. Kui teil on, andke palun teada.

Täiendatud 30.04:

Riigi Infosüsteemide Arenduskeskus teatab, et laupäeva ja pühapäeva jooksul on jätkunud sihilikud rünnakud Eesti riigiasutuste veebiserverite töö tõkestamiseks ning on tehtud katseid kogu riigiasutuste andmesidevõrgu töö seiskamiseks. Valitsusasutuste kodulehekülgede kättesaamisel väljaspool Eestit on sellest tulevalt jätkuvalt tõrkeid. Eesti siseselt on koduleheküljed kättesaadavad ja internetiliiklus toimib suuremate probleemideta.

Interneti infrastruktuuri käigushoidmiseks ning rünnete vastu võitlemiseks teevad riigiasutused koostööd internetiteenusepakkujate ning vastavate riiklike jõustruktuuridega.

Justiitsminister Rein Lang väidab, et rünnakud tulevad Venemaa riigiasutuste IP-aadressidelt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga