Kuidas eemaldada keylogger?

Tiina küsib: “Kas oskate aidata, kuidas eemaldada arvutist keylogger?”

Keyloggeri ehk klahvinuhi eemaldamiseks pole tegelikult vaja erilisi teadmisi ega oskusi. Parim ning kindlaim viis on proovida  erinevaid pahavaratõrjujaid ning loota, et klahvinuhk leitakse. Selleks soovitaksin programme nagu Malwarebytes Anti-Malware ning Superantispyware.

Kui eelnimetatud programmid probleemi ei lahendanud ega kahtlusi hajutada ei suutnud, siis võib proovida ka Prevx CSI’d. Tegu on lihtsa tarkvaraga, mis kontrollib arvuti mõne minutiga kõiksugu pahavara suhtes  üle ning kuvab siis tulemused. Pahavara eemaldamiseks on vaja küll litsentsi, aga vähemalt näeb ära, kas arvutis leidub veel pahavara või mitte.

Vaat et kõige paremini tuvastab klahvinuhi tulemüür, näiteks Comodo Internet Security koosseisus olev Comodo tulemüür. See annab teada, kui tundmatu rakendus (näiteks klahvinuhk) tahab luua ühendust FTP või veebiserveriga, et sinna siis kogutud infot saata. Nime järgi võib leida kahtlase faili asukoha ning selle siis käsitsi kustutada. Kahtlase protsessi või faili kohta saab infot näiteks Google otsinguga.

Seniks aga, kui Te kahtlete et klahvinuhk teeb siiski teie arvutis oma tööd edasi, soovitan kasutada programmi nimega Keyscrambler Personal. Priit Aasmäe on sellest ka siin kirjutanud. Programm muudab klahvivajutused krüpteeritud sümbolite jadaks, millega klahvinuhil pole midagi peale hakata.

One thought on “Kuidas eemaldada keylogger?”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga