Venemaa peaprokuratuur võtab küberkurjamid oma kaitse alla?

Ma ausalt öeldes ei uskunud, et aprilli lõpul alanud Eesti-vastased küberrünnakud on Venemaa-poolne otsene sõjaline aktsioon, mille taga Venemaa jõustruktuuride palgal olevad häkkerid. Kõik viitas sellele, et pigem on tegu grupi agitaatorite poolt ülesässitatud reakasutajate massiga, mis tegutses umbes samasugustel ajenditel kui rüüstajad Tallinna kesklinna poodides. Noh, niiöelda tüüpiline internetibrigaadide käekiri. Inetu küll, aga vähemalt Vene riik pole de jure asjasse segatud ning NATO põhikirja § 5-te ei ole tingimata vaja rakendada (kes seda ikka niiväga tahab, onju).
Ma muidugi ei tea, mis Vene peaprokuratuuril meeles mõlkus ning millele viidates nad oma Eesti kolleegid küberrünnakute uurimise asjus saadetud õigusabipalvega pikalt saatsid. Kui aga Eesti prokuröride versioon tõele vastab, seisame nüüd fakti ees, et Vene riik võtab Eesti küberruumi rünnanud isikud oma kaitse alla.

Ärge saage valesti aru, arvutikaitse.ee ei soovi päris kindlasti oma nina poliitikasse toppida, ehkki minul ja mu kaastöötajatel on loomulikult maailma asjadest ka oma isiklik arvamus. Meie eesmärgiks siin blogis on aidata kaasa sellele, et teie arvutid oleks pahalastest puhtad, et igasugused pätid ja kaabakad seal vabalt möllata ei saaks ning et teie andmed teie arvutis ja teie raha teie pangas oleksid kindlalt kaitstud.

Arvutikaitse.ee seisukoht on, et küberruumis sigatsejad tuleb tabada ja ülejäänutele hoiatuseks häbiposti ning võib-olla isegi trellide taha panna. See on muide ka Venemaa peaprokuratuuri ja Vene presidendi administratsiooni huvides – kasvõi selleks, et mõni nende endi arvuteist nende enda teadmata kas siis lasteporno andmebaasi või  mõne NATO riigi ametlike kodulehekülgede masspingimisega vahele ei jääks…

One thought on “Venemaa peaprokuratuur võtab küberkurjamid oma kaitse alla?”

  1. Arvutikaitse.ee võiks vabalt oma nina poliitikasse toppida: andmekaitse ON poliitiline teema. Mitte ainult kübersõja mõttes. Saamaks aru, mis toimub viiruste, koopiakaitse, DRM, privaatsuse… rindel, on poliitika tundmine vägagi vajalik.

    Kas see laiemale publikule huvitav on? Hästi lahti kirjutatuna – miks mitte.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga