Nuhkvaratõrje CounterSpy

Sunbelt CounterSpy’d peetakse põhjendatult hetkel üheks professionaalsemaks ja võimekamaks pahavaratõrjeks internetiturul. Nende uusim versioon V2 on saanud suurepäraseid hinnanguid nii PC Magazine toimetajate kui ka Top Ten Reviews testijate poolt. Ka mina pean seda parimate sekka kuuluvaks turvaprogrammiks, ent pole veel suutnud otsususele jõuda, kummale esikoht anda – kas CounterSpy’le või Acronis Privacy Expert Suite’le.

1logo.JPG

Tegelikult soovitataksegi kasutada nelja või viit erinevat pahavaratõrjujat, kuna reeglina leiavad nad ka erinevat tüüpi pahalasi. Või siis on programmid vastavalt spetsialiseerumisele just teatud kindlat tüüpi õelvara avastamises tugevad, ent teist laadi kurjamite leidmises jäävad jänni. CounterSpy kohta seda öelda ei saa – lugedes professionaalide arvustusi testitulemustest ja seda ka ise pikemat aega kasutanuna võin väita, et ühtviisi kindlalt leiab ta nii nuhk-kui reklaamvara, helistajaid ja klahvinuhke, usse ning rootkit’e. Kuna programmi loojatel on kauaaegsed kogemused teada-tuntud tulemüüri Kerio Personal Firewall arendamises, võimaldab see neil saadud teadmised CounterSpy’sse ühendada, pakkudes sellega tõhusaimat kaitset häkkerite sissetungide vastu, kahjutustades nii troojad kui salajased tagauksed (backdoors).

2counterspy1.jpg
Soovitan programmi nii ettevõtetesse kui kodukasutajatele. Kui rahalised ressursid esialgu ei võimalda programmi osta, siis võib arvuti vähemalt mõned korrad sellega korralikult läbi kontrollida. Programmi loojate heatahtlikku soovi maailm parasiitidest päästa ning hingega asja juures olemist näitab seegi, et ehkki programm on tasuline, pakutakse seda 15 päeva täisfunktsioonides kasutamiseks, kusjuures leitud kurivara ka eemaldatakse. CounterSpy’ga konkureerivad tõrjeprogrammid pigem vaid mängivad kasutaja närvidel – teatavad suurelt ja punaselt ohtlikust pahavarast (võimalusel pannakse piiksuma ka), ent lubavad selle hävitada vaid siis, kui ollakse valmis koheselt oma kukrut kergendama. Ja hindki võrreldes CounterSpy’ga on hulga krõbedam.

Võrreldes varasemate versioonidega on parandatud programmi ressursikasutust. Paraku peab praegugi veel arvestama, et CounterSpy’ga töötamise ajal on arvuti kasutamine häiritud – kaustad ja teised programmid avanevad vaevaliselt, netis surfamine on kohmakas. Ent alati võib ju leida täisskanneeringuks vajaminevad 30 – 40 minutit, mil arvutit ei kasutata, seevastu saada aga lahti õelvarast, mis omakorda võis varasemalt põhjustada kehva arvutijõudlust.

3scan.JPGSkanneerimiseks tuleb vajutada lingile System Scan, seejärel saab valida kas põhjaliku-, kiire- või kasutaja enda poolt määratud failide kontrolli. Vähemalt esimesel programmi proovimisel soovitan kindlasti valida Full System Scan, et puhastada arvuti sügavuti pisemastki saastast, nii et iga faili (ka arhiivifaile) piinliku põhjalikkusega analüüsitakse. Järgmisteks kordadeks võib aga mugavuse mõttes valida programmi avalehelt Next Scheduled Scan ning määrata ise kõige sobivam päev ja kellaaeg ajastatud kontrolliks, seejuures piisab kiirest (Quick) ja kasutajale suht märkamatust skannist.

Pahavara avastamisel ei teki kasutajal kunagi probleemi, „mis „loom“ see ikkagi on?“ Infot iga parasiidi kohta antakse väga täpselt ja seletatakse lahti ka tegevus, mida pahavara võib põhjustada. Tuleb teha vaid hiireklikk leitud pahalasel ja seejärel saadakse vastava info järgi otsustada, kuidas edasi toimida. Vaikimisi pakub programm ise lahendusi – kas panna pahavara karantiini või eemaldada koheselt.

5counterspy-scanning.jpg

Programmi reaalajakaitse (Active Protection) pakub tõrjet internetist tulevate ohtude vastu, ent siiski kurnab liiklemist ja pärsib üleüldist arvuti kiirust. Ehkki programmi uue versiooni ressursikasutusega võib juba üpriski rahule jääda, sobib reaalajakaitse pigem neile, kel on arvutis vähemalt 512 MB mälu (RAM).

Alert Status lahtris saab valida nelja kaitsetasandi vahel, Monitor Status lahtris täiendavalt paika seada kaitstavad funktsioonid. Näiteks, linnukesega märgitud IE Settings kaitseb kodulehe kaaperdamise eest, System Startup hoiatab autostartivate failide lisandumise eest süsteemi, Installs keelab vajadusel pahatahtlikud ActiveX elemendid jne. Enamuse (kuid mitte kõik) head ja halvad protsessid tunneb programm ise ära, võimaldades need automaatselt kas blokeerida või läbi lubada.

Tuleb arvestada, et valides Paranoid turvatasandi, käitub programm tulemüürile sarnaselt, pildudes hoiatusaknakesi lahti iga väiksemagi arvutis toimuva liigutuse peale. Näiteks küsitakse luba või keelamist mõne programmi andmebaaside värskendamisel, mingi protsessi käivitamisel, programmide jooksutamisel jne. Kui kasutaja varem ei olnud paranoiline, siis peale rohkete hüpikakende lahtikargamist saab ta selleks küll!

6counterspy-active-protection.jpg

8counterspy-popup-for-hotbar.jpg 7hoiatus.JPG

System Tools alla on koondatud täiendavad seaded, mis kindlustavad turvalisust ja kaitsevad privaatsust.

9counterspy-system-tools.jpg

  • My PC Explorers võimaldab jälgida ja modifitseerida süsteemi sätteid, mis vaikimisi on kas peidetud või raskesti muudetavad. Võib vaadelda ja vajadusel blokeerida näiteks ActiveX elemente, IE pluginaid, internetti ühendatud programmide tegevust, autostartivaid faile, hetkel töötavaid süsteemiprotsesse jne.
  • My PC Checkup kontrollib üle süsteemi turvasätted ja annab juhiseid, kuidas neid kindlamaks muuta.
  • History Cleaner kaitseb privaatsust, kustutades netis surfamisel salvestatava ajaloo, küpsised, kasutatud salasõnad jne.
  • Secure File Eraser kindlustab mistahes kuni 10 MB suuruse arvutisoleva faili turvalise kustutamise, ilma et seda oleks võimalik hiljem taastada.

Programmil on veel kaks põnevat funktsiooni:

VIPRE (Virus Intrusion Protection Remediation Engine) programmimootorisse on hübriidina koondatud koostoimimima nii viiruse- kui nuhkvara vastane tehnoloogia. See võimaldab programmil efektiivsemalt avastada ka pahavaralisi komponente, mis sarnanevad viirustele.

FirstScan tehnoloogia, mis aktiveerub automaatselt kurivara avastamisel ja võimaldab skanneerimist teostada sügaval kernel tasandil enne seda, kui Windows jõuab end üles laadida. Lisaks raskestieemaldatavate pahavararaliste komponentide hävitamisele võimaldab antud tehnoloogia avastada ka rootkite ja neid kahjustada.

10counterspy-first-scan.jpg

Nagu eelnevatelt piltideltki näha, on programm lihtsa ja meeldiva ülesehitusega ning kerge kasutada. Lisaks saab programmi sätetes (Settings) valida algaja- (Beginning User) või edasijõudnud (Advanced User) kasutajataseme. Vahe on selles, et reaalajakaitset kasutades püüab programm algaja eest ise rohkem tööd ära teha, otsustades automaatselt protsesside lubamise või keelamise üle. Edasijõudnud kasutajatele aga antakse sagedamini valida blokeerimise või läbilaskmise vahel.

NB! Vahetevahel võib juhtuda, et CounterSpy’d toetav service ei suuda startida. Probleemi lahendamiseks ava Start – Settings – Control Panel – Administrative Tools – Services, leia Sunbelt CounterSpy Antispyware, tee sellel kaks hiireklikki, avanenud aknas Service status all vajuta Start. Pead olema sisseloginud administraatorina.

Kui ka nüüd veel ei suuda programm avaneda, tee kaks klikki installifailil ja vali Repair (paranda).

Süsteeminõuded:

Windows 2000/XP/2003 Server/Vista
Minimaalselt 128MB RAM, soovituslikult 512 MB RAM
Vähemalt 150MB vaba ruumi kõvakettal
Internet Explorer 5.5 või uuem

Win 98 ja ME kasutajatele pakutakse vanemat versiooni CounterSpy 1.5

One thought on “Nuhkvaratõrje CounterSpy”

  1. Oleks vaja tõesti AVAST PRO antiviirusetõrjet aga COUNTER SPY ei lase seda teha.Äkki aitaksite.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga