Kõik ühes: Windows Live OneCare

Microsofti Windows Live OneCare kaitseb nii kurivara- kui häkkerirünnakute vastu ning meeldiva lisaboonusena optimeerib ka süsteemi jõudlust.

1uld-options.JPG

Rakendus koosneb kolmest komponendist:

  • Protection Plus sisaldab reaalajas töötavaid nuhkvara- ja viirustõrjeskannereid ning kahesuunalist tulemüüri. Anti-phishing kaitse hoiab ära õngitsemise ohvriks sattumise.
  • Performance Plus korrastab regulaarselt kõvaketast, puhastab registrit vigadest ning aitab alla tirida puuduvad Microsofti turvavärskendused (Windows Update).
  • Backup and Restore teeb korrapäraselt koopiaid tähtsatest failidest ja sätetest, mis võimaldab vigade korral taastada arvutit varasemasse seisu.

Paigaldamine

Programmi installeerimine kestab olenevalt internetiühendusest 15 minutit kuni 3 tundi. Mul endal kulus umbes pool tundi.

2install-2.JPG

Programm nõuab .NET Framework 2.0 olemasolu, kui seda arvutis pole, paigaldatakse see automaatselt. Mul, paraku, tekkisid siinkohal probleemid:

3error-kui-net-framework-on-halvasti-installitud.JPG

Antud veakood teatab, et .NET Framework on halvasti installeeritud või ei tööta hästi. Sel juhul tuleks see Microsofti kodulehelt alla tirida ja proovida eraldi paigaldada. Kui see samuti ei õnnestu veakoodi 1402 tõttu, siis tuleks tegutseda järgmiselt:

Start – Run – kirjuta lahtrisse regedit – vajuta Enter või OK.

Registry Editor avanedes liigu HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SharedDLLs, tee sellel paremklikk, vali Permissions, ava Advanced ja kontrolli, et Inherit from parent the permission entries oleks linnuke märgitud, seejärel Apply ja OK.

Üldjuhul peaks nüüd Windows Live OneCare probleemideta arvutisse installeeruma, ent võimalike uute veakoodide kohta leiab infot siit.

Windows OneCare kahjuks ei anna valikuvõimalust ühestki allalaaditavast komponendist loobumiseks. Peab arvestama, et programm ei sobi kokku Symantec’i, McAfee ja Trend Micro turvatoodetega, seega tuleks loobuda kas juba olemasolevast viirustõrjest või OneCare’i paigaldamisest.
Peale lõplikku instalatsiooniprotsessi tehakse arvuti automaatne taaskäivitus, seejärel on programm tööks valmis.

Olekuteated

OneCare avaneb menüüst Start – Programs – Windows Live OneCare või tegumiribal paiknevast ikoonist: 5new_green_trayicon.jpgIkooni punane värvus näitab, et arvuti on ohuseisus – kas viirustõrjele tuleks näiteks otsekohe alla laadida uute signatuuridega või on näiteks tulemüür välja lülitatud. Kollane värv annab märku rahuldavast seisust, tuletatakse vaid meelde, et oleks aeg teha registrist tagavarakoopia, kasutada üldkontrolli mõttes tune-up funktsiooni või vahetada oma vanem versioon IE’st parema ja turvalisema Internet Explorer 7 vastu. Roheline värv aga teatab, et kõik reaalajakaitsed toimivad hästi ja on uute pahavaravastaste andmebaasidega varustatud.

Sama värvilahenduse leiab ka avatud programmist.

6-progvarv.JPG

Nagu näha juuresolevalt pildilt, on automaatsed värskendused ja tulemüür aktiveerimata ning IE 7 installeerimata. Esimesed kaks tuleks kindlalt sisse lülitada Turn on abil, uue operatsioonisüsteemi paigaldamine jääb kasutaja valikuvõimaluseks. Mis aga puutub alljärgnevasse hoiatusse,

4-hoiatus.JPG

siis kuvatakse see seetõttu, et otsustasin eirata Microsofti tungivat soovitust kõik sama põhimõttega toimivad turvalahendused arvutist eemaldada ning jätsin testimise mõttes alles viirusetõrje Avast! 4 Home Edition ja tulemüüri ZoneAlarm, et katsetada nende programmide sobivust ja koosmõju. Tagantjärgi võib öelda, et midagi väga halba ei juhtunud, vaid arvuti alglaadimine venis väga pikaks ja mälukasutus suurenes märgatavalt. Ent kui hiljem oli Windows OneCare üksindaa arvutit turvamas, oli ressursikasutus jälle normaalne ja töö sujuv.

Kasutamine

Äriasjad kõigepealt: programmi käivitamise järel tuletatakse meelde, et tegu ei ole vabavaralise tootega ning tuleb osta litsents. Mina näiteks soovisin programmi 90 päeva täisfunktsioonides tasuta katsetada, et veenduda tema headuses.

7osta-2.JPG

Kasutajaliides on meeldivalt lihtne ja asjalik. Vasakus aknas asuva menüü Change OneCare Settings abil saab programmi turvaseaded paika sättida.

8set-1-tune-up.JPG

  • Tune-up võimaldab sobival päeval ja kellaajal puhastada arvuti ebavajalikest failidest, defragmentida kõvaketast, otsida nuhkvara ja viirusi, teha registrist tagavarakoopia ning tirida alla puuduvad värskendused. Vajadusel saab selle funktsiooni käivitada ka manuaalselt, vajutades programmis Performance Plus real Start Tune-up lingile.

9tune-up.JPG

  • Backup menüü võimaldab kas automaatselt või käsitsi salvestada varukoopiaid olulistest failidest. Toetatud on ka CD/DVD-le kirjutamine. Kogemata kustutatud või viiruserünnaku tagajärjel kahjustatud faile saab taastada menüüst Restore files from backup.

10set-2backup.JPG

  • Viruses and Spyware menüüs saab sättida programmi muude rakenduste taustal arvutit kaitsma ning ajastatud toiminguna soovitud päeval ja kellaajal arvutit automaatselt kontrollima. Leitud pahavara paigutatakse karantiini, kust seda on võimalik taastada või kustutada. Samas saab ka sättida, et teatud faile või kaustu ei kontrollita (Exclusions).

11set-3a-spyware-restore.JPG

  • Firewall menüüs saab määrata turvataseme, mille järgi kontrollitakse sissetulevaid ja väljaminevaid internetiühendusi kahesuunalise tulemüüri abil.
  • Logging menüüs näeb detailseid aruandeid programmi poolt teostatud operatsioonidest.

12-4-firew.JPG

Programmi vasakpoolsest menüüst Scan for viruses and spyware võib valida kiire, põhjaliku või kasutajapõhise skanneerimismeetodi vahel. Quick Scan kestab paar minutit, Complete Scan umbes tund.

13-scans-options.JPG

Kurivara otsitakse signatuuride põhjal, ent jälgitakse ka failide käitumist – kui näiteks mõni lihtne pilt või muusikafail püüab pääseda internetti, see tegevus blokeeritakse. Samuti jälgitakse faile, mis peidavad endas viirusele või nuhkvarale sarnaselt käituvaid koode.

14-scand.JPG

Mullegi üllatuseks leidis OneCare mu arvutist arhiivifailide seast trooja, mida ükski teine turvaprogramm seni polnud suutnud avastada. Kontrollimisel selgus, et tegu ei olnud valeteatega, vaid tõepoolest modifitseeritud (teisendatud) e-maili ussiga.

15pahavara.JPG

Programmi meeskond lubab võimalike probleemide või küsimuste korral kiiret abi 24 tundi ööpäevas ja 7 päeva nädalas. Tore on ka see, et Microsofti eestikeelsel veebilehel pakutakse Windows Live OneCare vahenditega tasuta turbekontolli, mis aitab diagnoosida ja lahendada arvutis esinevaid probleeme. Väga heal tasemel on spikker, mis annab enamikele küsimustele vastuse.

Minimaalsed süsteeminõuded:

  • Microsoft Windows XP (Home Edition, Professional, Media Center Edition, Tablet PC Edition) Service Pack 2 või Windows Vista (Home Basic, Home Premium, Business, Ultimate)
  • Windows Internet Explorer 6 või 7
  • 300 MHz CPU
  • 256 MB RAM ja 550 MB vaba kettaruumi
  • 56 kbps internetiühendus

3 thoughts on “Kõik ühes: Windows Live OneCare”

Kommenteerimine on suletud.