Kübersõda eesti moodi

Tundub, et kevadised rünnakud internetimaailmas on täiendanud ka kodumaiste kübersõdijate arsenali. Selle asemel, et leht lihtsalt maha võtta (antud juhul oleks see piisavalt lihtne), on hakatud kasutama (teadlikult või mitte) oluliselt kavalamat taktikat.

Jutt käib siis veebilehest „Ei politseiriigile“. 01.02.2008 14:10 seisuga olid sinna lisatud 1617 isiku nimed. Samas võib oletada, et suurem osa neist on võltsingud. Põhjuse selliseks oletuseks annab nime ja ameti puhul erinevate tähestike (Kirillitsa vs Latin) kasutamine. Samuti ei märgiks mitte ükski venelane mitte iialgi oma tegevusalaks „dolbajob“. Seega võib arvata, et suurem osa neist nimedest on kirjutatud selle seaduse pooldaja(te) poolt.
politseiriik.png

Sellise ründetaktika kasutamisel on tulemuseks see, et:
1) Õiged isikud – oma maa ausad kodanikud – kes on nõus selle üleskutse sisu ja põhjendustega, ei anna oma allkirja, kuna nad kardavad, et ka neid hakatakse samastama selle seltskonnaga;
2) 22. veebruaril ei võta mite keegi sellist dokumenti enam tõsiselt;
3) Keegi kirjutab kommentaari, nagu on näha real 1617, lisaks on taolisi kommentaare täis ka DELFI vastavasisulise artikli kommentaarium.

Mida taoliste rünnete vastu ette võtta? Arvatavasti on kõik need nimed sinna lisatud käsitsi, seega poleks mingitest automaatsetest kontrollidest tõenäoliselt mingit abi. Ainus, mis hetkel on võimalik, on see, et konkreetse lehekülje administraator käib iga natukese aja tagant andmeebaasi üle ja puhastab selle ilmselgelt võltsitud nimedest.

6 thoughts on “Kübersõda eesti moodi”

  1. No see pole nüüd teab mis esimene kord feiknimesid lisada, tuletame meelde kasvõi mahasavisaar kampaaniat mis selgelt enne küberründeid oli (vaatasin just toonaseid xakep-foorumeid, rahvuslikliikumine.ee oli rünnatavate nimekirjas põhjendusega et korraldasid kommunist savisaare vastase kampaania :-).

    Samas, kui meil siin kunagi toimus arvamustevahetus küberkaitseliidu teemal ilmus EPLis lugu mida ma sattusin kommenteerima üsna öösel, harjumuspäraselt vastasin kellelegi soovitusega tutvuda algmaterjaliga – vt http://www.epl.ee/?uudised=402244&kommentaarid=0

    Hommikuks oli hulk kommentaare kasutajate poolt kustutatud (selleks on vaja 5 kasutaja “hääli”) sh see millele ma vastanud olin… Jätab mulje, nagu oleksin astunud diskussiooni mingi erilise läbukotiga. Palusin toimetusel kustutatud kommid taastada, seda ka vastuses lubati, aga nagu näha vastan ma seal ka tänase seisuga kustutatud kommentaarile.

    Kusjuures ma pole sellist kustutamis-aktiivsust nagu varem märganud (kunagi sai toimetusele sellise võimaluse probleemidest räägitud, mistõttu olin mõnda aega lootnud sobilikku näidet leida).

    Ehk siis kella 2 ja 7:30 vahel käis üle kommentaariumi miski (mis paistis välja nagu 5 miskit) ning hääletas sobimatud kommid välja. Kusagil arvas keegi, et just sellise tegevusega saab ta anda oma pisikese panuse ühiskonna arengusse – aga ma ei tahaks süüvida paranoiasse suunal kas see keegi kandis paguneid, kulunud pardijahikostüümi või pidzaamat ja mängukaru. (Teate mis on levinuim tõestus hallide tulnukate olemasolust ja koostööst USA võimudega? Loomulikult see, et neid otsimas käinud ajakirjanik ei leidnud midagi, kuigi tal oli kaasas Jaapani TV võttegrupp.)

  2. Minu jaoks pole probleem mitte niivõrd valeallkirjade andmises (seda on tõesti ennegi tehtud), vaid konkreetsetes nimedes – see oleks nagu väljavõte NaÅ¡i aktivistide nimekirjast. Tunnistan ausalt, et sellist rünnet kodanikualgatuse, demokraatia alustala, suhtes näen ma esmakordselt.

  3. Edaspidised isikutuvastamised lehekülgedel võib ju ID kaardi toetuse abil teha. Siis kaovad libakasutajad ära.

    Praegu (vabandan väljenduse eest) saan ma küll aru, et kui keegi postitab sõna “puts” kellegi lehekülje kommentaaridesse, siis loetakse juba seda küberrünnakuks.

    Ma arvan, et nii mõnigi peaks psühhaatria raviasutusse pöörduma.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga