Valik tasuta tulemüüre

1.tulemüürKuna ühes varasemas artiklis Tulemüür: esimene kaitseliin on kõik põhiline juba öeldud, siis kordan üle vaid olulisema.

Tulemüür on rakendus, mille ülesandeks on kontrollida arvutisse tulevaid ja sealt väljuvaid võrguühendusi  ning vastavalt talle kehtestatud reeglitele need kas läbi lubama või keelama. See töö on küllaltki keeruline, kuna jälgides kõiki informatsioonivooge nii sise-kui välisvõrgu vahel peab ta suutma otsustada, millised neist infopakettidest on pahatahtlikud ja millised lubatavad. Selleks kasutavad tulemüürid turvareeglistikku, mis osalt on pandud toimima automaatselt, teisalt aga küsitakse hüpikaknaga kasutajalt nõu, kuidas edasi toimida  – kas ühendus blokeerida või mitte. Viimane eeldab küll kasutajatelt suuremaid teadmisi arvutivallas, ent samas on enamus tänapäevaseid tulemüüre vaikimisi seadistatud töötama nii, et nad vähem takistaks ja häiriks kasutajate võrguliiklust.

Turvareeglistik, mis toimib tulemüüris automaatselt, luuakse nii kahjulike kui ka turvaliste infopakettide kohta. Näiteks kui eelnevalt on tuvastatud mõni kuritahtlik sait, mis püüab saata kasutaja arvutisse pahatahtlikke koodijuppe tundliku informatsiooni varastamiseks, siis blokeeritakse see hetkega kasutajat teavitamata. Teada-tuntud turvalised ühendused aga lubatakse samuti hoiatusakent avamata läbi – näiteks  Windowsi süsteemsed rakendused, mis nõuavad pääsu internetti, või viirusetõrjeprogrammid, mis soovivad koduserverist andmebaaside uuendusi saada. Ent see ei ole siiski kaljukindel reegel ja ka taoliste ühenduste korral võivad mõned tulemüürid esmalt kasutajalt nõu küsida.

Kui aga tulemüür tuvastab temale veel tundmatu kahtlase tegevuse, näiteks mõni programm soovib end ühendada internetti, siis kõigepealt see tegevus peatatakse ja seejärel teatatakse sellest hüpikaknaga. Nüüd tuleb kasutajal ise vastav reegel luua, kuidas tulemüür peaks edasi käituma. Kui näiteks hetkel on avatud nuhkvaratõrjeprogramm, millele püütakse läbi interneti uusi signatuure laadida, siis tulemüüri hoiatusaknas tuleks valida lubav käsk, tavaliselt Allow või Permit. Kui aga mõni mäng, mis kõigi eelduste kohaselt ei tohiks internetti pääseda, seda siiski soovib, siis peaks valima keelava käsu, tavaliselt Deny või Block. Et teinekord enam samade rakenduste puhul hoiatusakent lahti ei visataks, tuleks märkida linnukesega  reeglit salvestav vastav lahter, tavaliselt Remember this setting, Remember my answer, Creat a rule, Dont´t ask me again jne.

2.firewall rules - allow-deny

Tulemüüri peamiseks ülesandeks on kaitsta arvutit väliste rünnakute ja volitamata sissepääsu eest. See aitab kaitsta häkkerite ja ründetarkvara vastu, mis püüavad võrgu kaudu arvutisse ligipääsu leida. Tülemüüri puudumise korral  ei saa kasutaja iial kindel olla, kas mitte ilma tema nõusolekuta ja kindlasti ka teadmata juba arvutis ei toimetata.  Seepärast peaks kasutama vähemalt Windows enda tulemüüri, ehkki mõned kasutajad laidavad selle maha. Tuleb arvestada, et ehkki neil võib tõesti esineda mõningaid puudusi, näiteks Win XP tulemüür on ühesuunaline, kaitstes arvutit vaid välisrünnakute eest, siis ometigi teevad nad oma töö korralikult ära. Parem ikka kui mitte midagi.

Windows XP tulemüüri sisselülitamisest on juttu artiklis Windows XP turvakeskus . Väärt lugemist veel siit, siit ja siit.

Comodo tulemüür

3.comodo tulemüürComodo Firewall on üks osa kompleksrakendusest Comodo Internet Security, ent seda saab ka eraldi arvutisse paigaldada – tuleb jätta linnuke lingi ette Paigalda Comodo tulemüür ja järgida edasisi juhiseid.

Tegu on väga hea ja palju kiidusõnu pälvinud tulemüüriga. Kasutajaliides on äärmiselt lihtne ja arusaadav, pealegi pakutakse seda ka eesti keeles. Programmi vaikesätted lubavad seda koheselt kasutama hakata, ehkki asjatundjatele on lisaks veel palju konfigureerimisvõimalusi.  Tulemüüri turvareeglistik on seadistatud kasutajat hüpikakendega vähem häirima, ehkki viimane oleneb ka sellest, kui kõrgeks on Tulemüüri käitumis- ja alarmi seadetes turvatase määratud. Sobib Windows XP ja Vista 32 ja 64 bitistele versioonidele, tasuta kõigile. Comodo tulemüürist olen  veidi pikemalt juttu teinud siin.

Tulemüür ZoneAlarm

4.zonealarm freeZoneAlarm Free Firewall’i paigaldamisel pakutakse ka ZA Internet Security Suite 15 päevaks tasuta katsetamiseks, ent seda ei pea valima. Samuti ei pea edasisel paigaldusel nõustuma , et installeeritaks veebilehitsejale lisatööriistariba SpyBlocker, mis kaitseb pahatahtlikele veebilehtedele sattumise eest. Mind isiklikult ajab marru, et SpyBlockerit pakutakse jällegi koos Ask.com otsinguga, mis on juba nagu soolatüügas, millest kunagi lahti ei saa.

Ma ei tea kuidas teistele tundub, aga minu arvates muutub ZoneAlarmi tasuta versiooni iga uuem väljalase iga korraga aina lahjemaks -  konfigureerimisvõimalust praktiliselt polegi, vaid arvutis tuvastatud programmidele saab keelavaid/lubavaid käske määrata ja kaitse turvataset tugevamaks või madalamaks keerata. Ent just seetõttu sobibki ta  arvutit vähetundvale kasutajale.

Põhikaitsena häkkerite ja andmevarguste vastu omab tulemüür samu funktsioone nagu tasulinegi versioon. Sobib Windows XP ja Vista 32 ja 64 bitistele versioonidele, tasuta erakasutuseks. Veidi lisalugemist leiab paar aastat tagasi kirjutatud artiklist.

Tulemüür Sunbelt

5.sunbelt personal firewallSunbelt Personal Firewall installeerimisel saab valida, kas arvuti kaitsmisel rakendatakse lihtsat meetodit (Simple – No popup mode),  mille puhul hoiatavaid hüpikaknaid ei avata, või keerukamat Advanced – Learning mode, mis sobib rohkem edasijõudnud kasutajatele – hoiatusakendest tuleb ise valida, kas teatud ühendusi lubada või mitte. Soovitan esialgu valida lihtsa meetodi, kuna kogemuste kasvades saab selle hiljem programmist ümber muuta keerukamasse režiimi.

Programmi paigaldamisel arvutisse saab esimese 30 päeva jooksul kasutada täisversiooni. Pärast seda suletakse mitmed valikud, ent programmi saab edasi kasutada tasuta versioonina.  See aga ei tähenda, et kaitsevõimes erilisi järeleandmisi tehakse. Võrdlustabeli tasuta ja tasulise versiooni funktsioonidest leiab siit.

Programm on lihtne ja arusaadav, paljude kasutajate lemmik. Sobib Windows 2000, XP ja Vista versioonidele, tasuta erakasutuseks.

Ashampoo tulemüür

6.ashampoo firewall freeAshampoo FireWall FREE puhul tuleb läbida mitu sammu, et seda arvutis tasuta versioonina töötama saada.  Alternatiivne allalaadimislink asub siin.

Paigaldamisel tuleb mitme valiku seast valida Get free code, misjärel avaneb internetileht, kuhu tuleb toksida oma e-maili aadress ja vajutada Send. Seejärel saadetakse meilile kiri, millel tuleb vajutada registreerimislingile, kus küsitakse kasutaja nime ja asukohta ning punktikesega tuleb märkida, kas tasuta versiooni hakatakse kasutama kodus (Private), haridusettevõtetes või ärides. Seejärel vajutades Ok, Send avaneb Ashampoo konto, mille vasakus reas on link nimega My free reg.keys. Sealt tulebki nüüd kopeerida litsentsivõti programmi lahtrisse Enter code ja vajutada Check code.

Kui mitte arvestada registreerimise keerukust, siis tegu on hea tulemüüriga. Programmi saab rakendada töötama lihtsamal- (Use Easy Mode) või keerukamal (Use Expert Mode) meetodil. Paigaldamisel võiks valida lihtsama meetodi, sest alati saab seda programmis keerulisemaks ümber lülitada. Erinevalt paljudest teistest tulemüüridest on Ashampool lisaks veel isestartivate failide haldur (AutoStart Manager), protsesside informaator, IP spämmi blokeerija ja interneti surfamisjälgede puhastaja (Internet Cleaner). Sobib Windows 2000 ja XP versioonidele, tasuta kõigile.

Tulemüür Outpost

7.outpost freeOutpost Firewall Free on tegutsenud turvaprogrammide arendamisel juba kümme aastat  ja nende tulemüürid on alati esireas seisnud. Ka nende uusim 2009. aasta versioon ei jää milleski eelmistele alla. Jätkuvalt pakutakse tugevat kaitset internetiohtude vastu.

Programmi paigaldamine arvutisse on lihtne (alternatiivne allatirimislink asub siin) ja ka kasutamine on kerge.  Programmis on piisavalt palju ja samas vähe seadistamisvõimalusi, mis teeb kasutaja elu kergeks. Turvareeglisktik  tunneb ära teada-tuntud kahjutud ühendused, seetõttu häiritakse kasutajat hoiatusakendega suhteliselt vähe.

Sobib Windows 2000, XP ja Vista versioonidele, tasuta erakasutuseks. Kodulehel on saadaval versioon ka 64 bitistele süsteemidele.

Tulemüür PC Tools

8.pc tools

PC Tools Firewall Plus on uustulnuk tulemüüri pakkujate seas, ent sellegipoolest saab arvuti kaitsmisega edukalt hakkama. Programmi on lihtne paigaldada, kasutajaliides on arusaadav, tulemüüri seadistamine kerge, ent arvutiasjandust vähem tundvatele on võib-olla konfigureerimisvõimalusi liigagi palju. Programmist saab valida arvuti kaitseks lihtsama meetodi ( Normal user) või keerukama meetodi (Expert User). Viimase puhul  kuvatakse rohkem hoiatavaid hüpikaknaid, milles kasutaja peab ise otsustama, kas ühendus läbi lubada või mitte.

Sobib Windows 2000, XP ja Vista versioonidele, tasuta kõigile.

Veel tasuta tulemüüre:

GhostWall FireWall – programmi ülevaade Lauri Säde artiklist

Online Armor Free – tasuta erakasutuseks, sobib süsteemidele Windows XP ja Vista. Ei hiilga kasutajalihtsuse poolest, ehkki see on maitse asi. On veidi uimane ja aeglane, mõtleb palju operatsioone tehes. Samuti tarbis vähemalt minu arvutis palju ressursse .

Safety.Net – tasuta erakasutuseks, sobib süsteemidele Windows 95, 98, ME, 2000 ja XP. Installifaili saamiseks tuleb kodulehel märkida e-maili aadress ja asukohamaa ning vajutada Submit. Suhteliselt keerukas konfigureerimine, esialgu palju hüpikaknaid, kuni meelde jätab.

Filseclab Personal Firewall Professional Edition – tasuta kõigile, sobib 32-bitistele süsteemidele Win95/98/ME/NT/2000/XP/2003. Kerge kasutada, häirib hüpikakendega vähe, mõnevõrra vananenud programm  aastast 2005.

R-Firewall – tasuta kõigile, sobib süsteemidele Windows 98/2000/XP/2003. Mõnevõrra vananenud programm aastast 2005.

Sygate Personal Firewall – tasuta kõigile, sobib süsteemidele Windows 2000/XP/2003. Väga hea, kuid mõnevõrra vanananud programm aastast 2005. Sygate tehnoloogia omandas turvahiid Symantec Corporation ja sedasama edasiarendatud tarkvara kasutatakse Norton turvatoodetes.

CORE FORCE – kõigile tasuta, sobib süsteemidele Windows 2000, XP. Kasutajalihtsus puudub, üsna keeruline seadistada.

SoftPerfect Personal Firewall – kõigile tasuta, sobib süsteemidele Windows 95, 98, ME, NT, 2000, XP, 2003, Vista, 2008, 32-bit ja64-bit. Kasutajamugavus puudub, üsna keeruline konfigureerida.

SmoothWall Express – tulemüür Linuxile

IPCop – tulemüür Linuxile

AppArmor – tulemüür Linuxile

Guarddog – tulemüür Linuxile

Firestarter – tulemüür Linuxile

6 thoughts on “Valik tasuta tulemüüre”

  1. Juba mõnda aega pakub ka Webroot oma tasulist tulemüüri Desktop Firewall tasuta tirimiseks ja kasutamiseks. Kodulehel – http://www.webroot.com/En_US/consumer-products-desktopfirewall.html – tuleb leida kiri Special Offer ja selle all vajutada Download Now. Uuel avaneval lehel tuleb kirja panna oma e-maili aadress ja vajutada Register. Meilile saadetakse link, millele vajutades saab käivitusfaili arvutisse tirida ja ka vajalik kood, et programmi avada.
    Proovisin ära – kõik toimib. Programm on lihtne ja arusaadav. Kahjuks ei leidnud infost ühtegi viidet, kaua ta täisfunktsioonides funktsioneerib – eeldan, et ikka pikemat aega.
    Sobib süsteemidele Windows Vista ja XP.
    Kaua selline eripakkumine kehtib, pole samuti teada.

  2. Sunbelt Personal Firewall´i, millest olen artiklis kirjutanud, võib nimetada ka Sunbelt-Kerio tulemüüriks. Kui Kerio autorid kavatsesid programmi arendamise lõpetada, ostis Sunbelt Software selle rakenduse autoriõigused omale ja jätkas selle levitamist uue nime all, mis viitab nende firmale – Sunbelt. Kuna tegu on ühe ja sama tulemüüriga, mida on aga kaasajastatud, edasiarendatud ja täiustatud, samuti on ta saadaval vabavarana, siis pidasin targemaks tänapäevast programmi nimetada. Kui opisüsteem lubab, siis oleks ju parem ikka uuemat versiooni kasutada.

    Sunbelt tulemüür võrdub Kerio on juttu ka Sunbelt kodulehel (http://www.sunbeltsoftware.com/home-home-office/sunbelt-personal-firewall/ ) lõigu all: What is Sunbelt Personal Firewall?

    Aga selles suhtes on küll õige tähelepanek, et see Kerio vanake, omal ajal väga hinnatud tulemüür, sobib vanematesse versioonidesse ka, kui uskuda OS nõudmisi (Win98/Me/NT4/2000/XP). 🙂

  3. Comodo tulemüüri ja üldse Comodo ISi kohta võib veel niipalju öelda, et kahjuks pole praegusel CIS 3.10 versioonil kõige uuem eesti keele kasutajaliides. Praegune keelefail sisaldab veel üpris palju vigu.

  4. Nii, kui installisin omale Comodo tulemüüri, siis enne seda olid seal mingid 3 valikut tulemüüri seadistamiseks (kui hakkad installima), valisin selle “Ainult tulemüür”, aga seal oli veel 2 valikut.Kas need teised valikud tagavad parema kaitse tulemüüril?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga