Perekond Comodo

“Kui me alustasime, oli meis midagi sarnast Komodo draakoniga. Komodo draakon on maailma suurim,  võimsaim ja kohanemisvõimelisim 1.dragonimage_56852_23671_pixelsisalikuline. Kas see meenutab midagi? Jah, internetti. Siis muutsime Komodo esitähe  C-ks, et näidata meie suurimat pühendumust (commitment) interneti turvamisele, olgu selleks nii kaubandus (commerce), sidelahendused (communications) või isegi .com domeenid. Meie eesmärk on hävitada petturid, häkkerid ja kõik teised, kes  külvavad usaldamatust internetis. Me pakume kindlust internetis surfamisel.”

Nende sõnadega tutvustab  Comodo Group president Melih Abdulhayoglu 1998 aastal loodud rahvusvahelist ettevõtet, mis pakub laiaulatuslikke turvalahendusi  arvutitele. Comodo ei ole ainult omakasu peal väljas – praktiliselt iga tasulise versiooni kõrval pakutakse ka kõigile tasuta versiooni.  Meeldiv on see, et on suudetud jääda kindla valdkonna juurde, pakutakse vaid turvalahendusi ja turvalisusele kaasaaitavaid lahendusi ehk siis kõike seda , mis on vajalikud arvuti esmaseks hooldamiseks.

Tasuta tarkvara:

Comodo Internet Security :   Comodo AntiVirus  +  Comodo Firewall Pro + Comodo BoClean

Comodo Memory Firewall                 Comodo Verification Engine

Comodo EasyVPN                                Comodo Disk Encryption            

Comodo AntiSpam                              Comodo SecureEmail

Comodo BackUp                                  Comodo System-Cleaner

Comodo AV Scanner

Comodo Internet Security

Comodo Internet Security on internetituru praktiliselt ainus komplekskaitse (all-in- one), mida pakutakse tasuta kasutamiseks kõigile. Programmi on ühendatud viirusetõrje, tulemüür, nuhkvaratõrje BoClean  ja süsteemikaitse. Võrreldes tasulise versiooniga vahet neil  peaaegu polegi, puudub vaid andmete krüpteerimisvõimalus traadita internetiühenduse korral (WiFi) ja  24/7 tasuta arvutiabi. Programmi saab arvutisse paigaldada eestikeelsena, mis on suureks  abiks võõrkeelt vähem oskajatele. Programmil pole mingeid piiranguid – tasuta kasutamisaeg on määramata, saadaval on automaatsed uuendused ja reaalajakaitse, mis leiab, blokeerib ja teeb kahjutuks kõikvõimalikku õelvara: viiruseid, troojaid, veebilehitseja kaaperdajaid, klahvinuhke, rootkite, petisprogramme (rogue), reklaam-ja nuhkvara  jne.

Paigaldamine

Kodulehelt tuleb valida käivitusfail  Windows XP/Vista 32-või 64-bitisele versioonile, vajutada Click to Download ning tirida arvutisse. Kui kasutaja ei tea, kumb versioon tal arvutis on, siis määratleda saab ta seda selle õpetuse abil.

2.opsüst nõudmised

  1. Vali  vastavalt soovile liidese  keel .
  2. E-maili aadressi ei pea kirjutama, kui ei soovi.

3.paigaldamine, sammud 1, 2 3.  Kasutaja peab endale selgeks tegema, kas ta soovib nii viirusetõrjet kui tulemüüri korraga või ainult ühte neist. Näiteks, kuna mul on arvutis juba olemas viirusetõrje, millega olen harjunud ja mida pean hetkel paremaks kui Comodo Antiviirus, siis jätsin linnukese vaid lahtrisse Paigalda Comodo tulemüür. Kui paigaldatakse mõlemad turvalahendused, siis mittesobivuse korrral saab neist hiljem ükskõik kumba maha installeerida, klikates  uuesti paigaldusfailil ja järgida juhiseid.

NB! Kui soovitakse hetkel arvutisolevat tulemüüri või viirusetõrjet Comodo vastu välja vahetada, siis tuleks need eelnevalt eemaldada, kuna samaväärsed programmid võivad põhjustada konflikte.

4. Threatcast kommuuniga ei pea liituma, kui ei soovita. Algajatele on see siiski kasulik, kuna see võimaldab saada reaalajas statistikat hüpikakende kohta, kui paljud teised kasutajad on vastavat rakendust varem kas lubanud või blokeerinud.

4.paigaldamine, sammud 3,4

5. Isiklikult mulle Comodo SafeSurf ei  meeldinud, ka mitte veebilehitsejale lisatav  tööriistariba  Ask.com otsinguga, seega kes soovib, võib jätta järgnevalt kõik kolm linnukest märkimata. Kui aga proovimise mõttes need siiski paigaldatakse, siis hiljem saab neid kergesti eemaldada. Paigaldamise lõppedes tiritakse automaatselt programmi uuendused ja viirusetõrje puhul soovitatakse arvuti koheselt pahavara leidmiseks üle skänneerida. See on tervitatav pakkumine.

5.cis5, tärnid ära

Lühidalt tõrjeprogrammi iseloomustuseks

Comodo viirusetõrjet ei saa hetkel pidada parimate sekka kuuluvaks, ent põhikaitse pahavara eest kindlustab ta siiski. Põhjused, miks teda keskmike hulka liigitatakse,  on uustulnuka roll tõrjeturul  ja asjaolu, et ei ostetud viirusetõrjemootorit sisse, vaid loodi täiesti uus oma tehnoloogia.  Kõik uus aga vajab sissetöötamist ja täiendamist.  Ehkki testidetulemused pahavara avastamisel ei ole hetkel veel päris head, ollakse ühisel arvamusel, et iga tõrjemooduli täiendus ja parendus viib Comodo komplekslahenduse peagi esimeste sekka.

Pahavara avastamisprotsent on väiksem makroviiruste osas, tunduvalt parem trooja-viiruste , usside ja klahvinuhkide leidmisel. Pahavara sissetungi tõkestamise süsteem ehk HIPS (lähemalt juttu siin) on üheaegselt saanud nii kiidu-kui laidusõnu – ehkki sel on suurim avastamisprotsent võrreldes teiste programmide käitumist analüüsivate moodulitega, siis samas on ka eksimisprotsent (false positives) suurim. Seetõttu sobiks see programm pigem arvutiprotsesse rohkem tundvatele kasutajatele kui päris algajatele.

Arvuti esmaseks kontrolliks pahavara leidmiseks tuleb vajutada Käivita viiruse kontrollija;  valida objekt, mida kontrollida (kas kogu arvuti sisu või ainult kriitilised kohad) ning vajutada lingile Kontrolli.

6.otsi viirusi

Comodo tulemüüri võib pidada jätkuvalt maailma parimaks kaitseks nii siseste-kui väliste ohtude eest. Siseste ohtude all pean silmas olukordi, kui näiteks peidusolev troojalane püüab arvutist  salaja välja saata kasutaja isiklikke andmeid, kasvõi pangaparoole. Välise kaitsena  blokeeritakse häkkerite ja pahavaraliste programmijuppide sissepääs arvutisse. Parima tulemüüri tiitliga on pärjanud teda  nii Washington Post, PC Magazine, Lifehacker  kui ka arvukas kasutajaskond.

7.tulemüür

Kaitsemoodul  Defense + võimaldab  kaitsta arvutisüsteemi tähtsaid kaustu, faile, registrivõtmeid ja –väärtusi  autoriseerimata muudatuste eest.  Avades programmis Kaitse+  – Lisasuvandid – Kaitse+ seaded – Jälgimisseaded, saab ise märkida linnukestega Füüsiline mälu, Arvuti monitor, Kõvaketas, Klaviatuur, mis täiendavalt kaitsevad arvutit antud punktides pahatahtlike tegevuste eest. Näiteks, kui on valitud klaviatuuri kaitse, siis hoiatab programm iga kord, kui mõni protsess, näiteks klahvinuhk, üritab salajas salvestada klahvivajutusi , eesmärgiga varastada salasõnu, pangakoode jne.

8.kaitse+

Programmi viimast versiooni on täiustatud tunduvalt kasutajasõbralikumaks. Enam kui kaks miljonit rakendust tuntakse automaatselt ära, mille läbilubamiseks ei kuvata enam hoiatusaknaid. Ent loomulikult tuleb arvestada, et tundmatute rakenduste korral küsib programm hüpikaknakeste abil kasutajalt nõu, kas protsess läbi lubada või keelata. Vastavad toimingud jäetakse meelde ja nende kohta enam hoiatusaknakesi tulevikus ei kuvata.

Eestikeelne menüü ning väga lihtne ja arusaadav kasutajaliides koos abitekstidega teevad programmi seadistamise nauditavaks. Ent erilist sättimist see ei vajagi, kuna  vaikimisi on see juba programmi autorite poolt eelsätestatud normaalseks tõrjetasandiks.

Loomulikult ei maksa unustada, et arvuti täisturvalahendust koos reaalajakaitsega , kõigile tasuta ja piiramata ajaks,  ei paku ükski teine tõrjetootja.

Comodo Memory Firewall

Memory firewall on väike aga tõhus programm, mis nii ennetab  kui kaitseb ligi 90% ulatuses  interneti ühe tõsisema rünnakuliigi vastu  – puhvri ületäitmise vastu (buffer overflow). Puhvri ületäitumise rünnakuid kasutavad häkkerid sageli kasutaja andmete varastamiseks  ja  kogu arvuti üle kontrolli saamiseks.

Puhvi ületäitumine on programmerimise viga, mis lubab kindla suurusega rakendusprogrammi infosalvestisse saata rohkem andmeid, kui sinna mahub. Tulemuseks on see, et üleliigsed andmed saadetakse edasi külgnevatesse mäluosadesse, kirjutades need üle, misjärel need täitekoodi või skripti abil iseenesest käivituvad. See võib põhjustada  programmi(de) ettekavatsematut käitumist, arvutisüsteemi rikkeid või kogu  süsteemi kokkujooksu, misjärel  häkkeritel avaneb suurepärane võimalus luua arvutisse tagauks (backdoor) ja saavutada sellel läbi arvuti üle täielik kontroll .

Comodo Internet Security´s on see  kaitsefunktsioon olemas,  ent kes kasutavad teiste tootjate turvalahendusi,  võivad Comodo Memory Firewall´i arvutile täiendavaks kaitseks tirida.

9..comodo memory firewall

Comodo Verification Engine

Comodo Verification Engine on abivahend, mis aitab internetis surfamisel eristada ehtsaid saite võltslehtedest. Paraku on veel päris palju inimesi, kes õngitsemishoiatustest (pishing) hoolimata  klikivad vastupandamatust uudishimust igale lingile, mis on saadetud nende meili postkasti. Avatav leht võib küll üks-ühele sarnaneda  näiteks mõne panga kodulehega, kus palutakse kasutajal oma paroolidega panka siseneda, mis aga tegelikult  on osavalt järgi tehtud võltsleht, eesmärgiga just neidsamu sisestatavaid paroole kasutajalt varastada. Ka niisama internetis surfates võib sattuda põnevale e-poele, mis pakub ülisoodsalt kaupu osta. Kui tegu on võltslehega, saadab kasutaja ise oma ahvatluses raha kurjategijate kontodele.

Verification Engine annab võimaluse kontrollida, kas külastatavat saiti võib usaldada. Ehtsad veebilehed raamistatakse rohelisete joontega, mille peatsisse kuvatakse kiri: Authenticated by Comodo.  Rohelised noolekesed suunuvad firma logo poole, mis kinnitavad logo ehtsust. Kui tegu on krüpteeritud ühendusega, ilmub alla paremasse nurka tabaluku kujutis.

Paraku kõikide lehtedega Verification Engine ei tööta, seepärast on mõttekas ka teisi õngitsemisvastaseid abivahendeid, kasvõi pluginat WOT.

10.engine

Comodo EasyVPN

Comodo EasyVPN võimaldab nii ettevõtetel kui kodukasutajatel  luua läbi interneti virtuaalse privaatvõrgu arvutist arvutisse. 128 bitine krüpteering kaitseb kogu sidekanalit, läbi mille kas lihtsalt vesteldakse, saadetakse privaatseid andmeid ja faile,  ühendatakse end kaugtöölaua kliendina (remote desktop) sõbra arvutit parandama või tööarvutisse dokumente sirvima. EasyVPN paigaldamine ja hilisem seadistamine ei nõua erilisi arvutialaseid oskusi, samm sammult kasutamisõpetus asub siin.

NB! Programm ei pruugi sobida iga arvutiga, ehkki süsteeminõuded seda lubavad. Kui Windows viskab ette hoiatusakna, mis soovitab edasisest paigaldamisest loobuda, siis oleks mõttekas seda soovitust järgida.

11..easyvpn

Comodo Disk Encryption

Comodo Disk Encryption võimaldab väga lihtsalt kaitsta arvutisolevaid andmeid võõrastesse kätesse sattumise eest. Kasutades  erinevaid turvaalgoritme on võimalik krüpteerida nii kõvakettaid, irdkettaid, kui ka kasutaja enda poolt loodud virtuaalketta abil üksikfaile ja –kaustu eraldi.  Ehkki suurem osa kasutajaist ei pea krüpteerimisest lugu, kuna nõuab nö topelttööd, on see siiski kasulik eriti just rüperaalide omanikele, kelle mobiilne andmekandja võidakse varastada või võidakse see ise kuhugi unustada. Leidjal on siis nalja kuhjaga, kui ta avastab arvutist omaniku siivutuid pilte või muud kompromiteerivat materjali.  Veel  kurjem on asi siis, kui arvutisse on meeldetuletuseks salvestatud salasõnu või näiteks tööalast konfidentsiaalset infot.

Disk Encryption kasutamine on väga lihtne, seda enam, et arusaamatuse korral võib programmi abifailist (Help) leida väga põhjaliku samm sammult õpetuse koos piltidega .

12.help

Kui varem pole andmete krüpteerimisega tegeletud, siis soovitan alustada virtuaalketta loomisega ja sinna andmete salvestamisega. Tavaliselt sellist ülitundlikku infot , mis tõepoolest vajab alalist varjamist, kasutajatel väga palju polegi, seega võiks jäädagi ainult virtuaalketast kasutama. Ent kes soovib, võib loomulikult ka kõvakettaid krüpteerida.

13.virtual

Hilisema ehmatuse vältimiseks üks vihje:  kui kasutaja on edukalt saanud hakkama virtuaalketta loomise, selle formaatimise ja sellele andmete paigutamisega , siis peale arvuti alglaadimist on virtuaalketas kadunud. Pole vaja muretseda – ketas on siiski alles, ent nähtamatu, mis ongi asja mõte. Programmi avanedes tuleb sisestada õiged paroolid, mille kasutaja ise on varem määranud, ning ketas ilmub taas nähtavale koos kõigi sinna peidetud kraamiga.

Comodo AntiSpam,  Comodo SecureEmail,  Comodo AV Scanner, Comodo BackUp  ja  Comodo System-Cleaner leiavad käsitlemist hiljem.

3 thoughts on “Perekond Comodo”

  1. Kas comodo Memory Firewall või Verification Engine on samuti eesikeelsed?

  2. Ainult Comodo BackUp 2.0 (beta) ja Comodo Internet Security 3.9 on eesti keelsed varsti ka Comodo System Cleaner…

    Verification Engine´l ei ole mitme keele tuge hetkel ning minu teada Comodo Memory Firewall´i ei arendata enam edasi kuna ta on nüüd intregreeritud CIS 3.9 sisse nagu ka BOClean.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga