10 võimalust kõvaketta rikkumiseks

Andmetaastusfirma Ontrack Data Recovery koostas nimekirja 2006. aastal ette tulnud märkimisväärsetest õnnetustest, mille tagajärjel tuli neil mitmesugustelt andmekandjatelt infot taastada. Kindlasti on nimekiri huvitav ja õpetlik ka arvutikaitse.ee lugejaile.

top10-helicopter-100.jpg10. Ühe suure ülemaailmse telekommunikatsioonifirma töötaja pillas oma sülearvuti Monaco kohal hõljuvast helikopterist. Andmed õnnestus taastada.

9. Lennuks Londonist Varssavisse pakkis üks reisija oma tualett-tarbed sülearvutiga samasse kotti. Lisaks ülejäänud koti sisule tuli inseneridel ka kõvakettast Å¡ampoon välja pesta.

8. Briti koomik Dom Joly pillas maha oma sülearvuti. Tööamast lakkas ka kõvaketas, millel olid tema teleÅ¡õu jaoks hädavajalikud 5000 fotot, 6000 laulu, koomiku pooleliolev raamat ja kõik tema sõnavõtud ajakirjanduses. Sedapuhku võtsid kahjukannatajaga ühendust andmetaastajad ise, kui olid ajalehest lugenud õnnetu koomiku ahastavat lugu.

7. Pärast ühe Ühendatud Kuningriigi uurimisinstituudi arvutiteaduskonnas toimunud põlengut taastati kolmekümnest suitsu- ja veekahjustusi saanud arvutist kokku umbes terabait andmeid.

6. Välisele kõvakettale vedelema jäetud banaan imbus pikkamööda läbi selle korpuse ja rikkus vooluringid. Ketas õnnestus puhastada ja niikauaks käima saada, kuni sellel olnud andmed õnnestus kätte saada. Banaani taastada kahjuks ei õnnestunud.

5. Inimesed jätavad päris sageli sülearvuteid sõidukite rataste alla. Näiteks 2006. aastal taastasid Ontracki töötajaid andmed läptopist, mis jäi lennujaamas reisijaid vedava veoki alla, ning seitse kõvaketast seljakotist, millest veoauto üle sõitis.

4. Mehele, kes formaatis oma kõvaketta üle mitte üks ega kaks, vaid kümme korda, meenus lõpuks, et kõvakettal oli ikkagi olulisi andmeid, mida tal oleks veel vaja läinud. Ka need andmed õnnestus taastada.

3. Turist, kes saabus tagasi oma unistuste reisilt Barbadosele, avastas kurva tõsiasja: talle “veekindlana” müüdud digitaalkaamera seda siiski päriselt ei olnud… Troopikakalade pildid said siiski päästetud.

2. Ülikooliprofessor, kes kuulis oma uuest lauaarvutist krigisevat häält, otsustas tüütu kriuksumise lõpetada WD-40 abil, mida ta arvutikasti pihustas. Kriiksumisprobleemi see muidugi lahendas ning ka andmed said hiljem taastatud.

top10-socks-100.jpg1. Kõvaketas on õrn asi ning transportimiseks vajab see raputamist ja loksumist pehmendavat pakendit. Kahjuks selgus, et vanad sokid, mille sisse pakituna üks klient kahjustada saanud kõvaketta taastajatele saatis, ei paku siiski vajalikku kaitset, ning lisaks asjakohasele odöörile tuli andmetaastajail tegemist teha ka algsest märksa enam kahjustunud kõvakettaga.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga